donderdag 27 juni 2013

Bodemberoering: excuus om de visserij te verjagenZwaar gesubsidieerde milieu- en natuurorganisaties (NGO’s) hebben het laatste decennia een hype gerealiseerd over bodemberoering door de visserij. De mediacampagnes en de actieve lobby op ministeries en bij de politiek in Den Haag en Brussel die gevoerd zijn hebben hun resultaat gehad.

De bodemberoerende visserij is zo zwart mogelijk gemaakt door NGO’s dat er nu een wurgbeleid is opgesteld voor de hele visserijsector.  Via slinkse constructies in onder andere Natura 2000 heeft men de Noordzee en Waddenzee visserij een strop om de nek gelegd.

Grote delen van de Noord- en Waddenzee worden straks verboden gebied voor de visserij. Uiteraard zonder één cent compensatie richting de visserij bedrijven. 

Op ministeries en in de politiek had ik de mensen toch slimmer ingeschat. Blijkbaar is de meerderheid in de politiek in Den Haag en Brussel niet in staat om aan waarheidsvinding te doen over wat NGO’s beweren.  Dat de “napraat ziekte” daar heerst, alles napraten wat NGO’s beweren, is mij volstrekt helder.
  
Dat zelfde beeld zie je terug op de vele bijeenkomsten in de regio waar over duurzame visserij en innovatie wordt gepraat. Constant komt de onzin over bodemberoering weer naar voren.  En dan te bedenken dat de visserij vertegenwoordigers veelal de enige zijn die daar als “vrijwilliger” aanwezig zijn op eigen kosten, terwijl de rest veelal “eet” van de visserij innovatie subsidie budgetten. 


Wetenschap
Neem bijvoorbeeld de boomkorvisserij waar de NGO’s destijds de hype over bodemberoering mee startte. Er is geen greintje bewijs dat deze schadelijk zou zijn voor de zeebodem. Dr. Dolf Boddeke, voormalig Hoofd van de Afdeling Biologisch Onderzoek van het RIVO schreef dit artikel over dat onderwerp: er is geen bewijs voor de verwoesting van de zeebodem door de boomkorvisserij.

Er volgde zelfs SWNM bodemwijzer over de zogenaamde bodemberoering. Die kunt u hier lezen. Op climategate.nl, een site die op basis van wetenschappelijke onderzoeken artikelen publiceert volgde er zelfs een hele reeks aan artikelen. 


Op climategate.nl staan nog talloze artikelen over bodemberoering. Klik hier om het overzicht te zien.

Blijkbaar is al deze informatie over bodemberoering niet of onvoldoende gelezen door de beleidsmakers en de politiek want men is stug doorgegaan met het maken van een wurgbeleid voor de gehele visserij sector.  

Uiteraard zijn er politici die deze informatie wel tot zich genomen hebben. Helaas lopen die ook tegen een muur van onbegrip op in Den Haag en Brussel als zij deze informatie naar voren brengen.  
  
De aan de napraat ziekte leidende politici kunnen alleen maar roepen “de zee is leeg als het zo doorgaat”. Er in het geheel aan voorbijgaan dat de visbestanden in de Noordzee er over het algemeen prima voor staan.


Echte bodemberoering blijft buiten schot.
Hier kunt u zien wat echte bodemberoering inhoud op de zeebodem. Nog een voorbeeld uit de praktijk, klik hier.

Uiteraard is daar weer een handig juridisch trucje voor om dat goed te praten. Om multinationals aan het werk te houden kan in Nederland namelijk alles. Maar de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, waar de visserijsector onder valt, hoeven op geen enkele steun te rekenen. Die draait men liever op basis van aantoonbare leugens hun nek om zonder enige vorm van compensatie.

Nils Luijt (op persoonlijke titel)
Secretaris Visserijvereniging Noordwest
Tel 06-51665433

3 opmerkingen:

 1. En nu een hetze tegen baggeraars?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de natuur een veel grotere invloed heeft op de bodem bij ecologisch onderzoek van de Maasvalkte 2: http://climategate.nl/2013/09/10/ecologisch-onderzoek-maasvlakte-2-bewijst-opnieuw-bodemberoering-visserij-is-onzin/

   Verwijderen
 2. Net aflevering op Discovery gezien over bouw Maasvlakte. Men heeft het dan over bodem beroering door de visserij maar als je ziet en hoort wat daar voor beroering aan de gang is.
  Tienduizenden tonnen zand per uur opgezogen
  dan weer weggespoten. Dat door meerdere schepen
  tegelijk. En daar hoor je niets van door de groene clubs

  BeantwoordenVerwijderen