zaterdag 1 juni 2013

De Waanzin van de Nederlandse & Europese Visserij Regelgeving [2]
In de visserij worden visserijschepen verplicht gekeurd door de scheepvaart inspectie. Een Wieringer garnalenvisser diende die keuring ook te ondergaan.  De garnalenvisser was actief “in de Sylt”, zoals de garnalenvisserij genoemd wordt als de visserij beoefend wordt in de regio van de Duitse en Deense Waddeneilanden.

De keuring door de scheepvaart inspectie diende in Den Oever op Wieringen te gebeuren. Omdat de visser zijn vangst gelost had in Duitsland, en naar Den Oever moest belde hij de algemene inspectiedienst (AID). Die moest hij verwittigen want in de Nederlandse wateren geld een weekend verbod voor de garnalenvisserij. 

Dat weekend verbod houdt in dat er niet in Nederlandse wateren gevist mag worden door garnalenvissers van vrijdag tot zondagavond middernacht.  Zelfs het aan boord hebben van garnalenvistuigen is dan verboden. Deze regeling geld alleen voor in Nederland geregistreerde visserijschepen die de visserij op Hollandse garnalen beoefenen.

Visserij schepen van een andere nationaliteit kunnen de garnalenvisserij wel in de Nederlandse wateren uitoefenen in de weekeinde.  Niet bepaald handig deze rechtsongelijkheid. Gelijke monniken, gelijke kappen zou vele onnodige discussies wegnemen. 

De visser belde de AID om te vertellen dat hij dat weekeinde vanuit Duitsland naar Nederland ging varen omdat hij gekeurd diende te worden door de scheepvaart inspectie. De AID gaf hem daarop mondeling toestemming om de overtocht te maken.

Zo geschiedde. De kotter werd overgevaren en die maandag in Den Oever gekeurd.


Foutje bedankt!
Maanden later ontving deze garnalenvisser een brief van de AID. In deze brief werd vermeld dat hij het weekend verbod als garnalenvisser had overtreden. Er was geconstateerd dat hij vanuit Duitsland naar Nederland was gevaren. Hij had vistuigen aan boord voor de garnalenvisserij en had dus in de ogen van AID een overtreding begaan.

Vreemd, hij had immers aan de AID telefonisch doorgegeven dat hij de overtocht zou maken in verband met de keuring van de scheepvaart inspectie. Navraag bij de AID leerde dat men hiervan geen melding had ingevoerd in het systeem.

Deze vissers werd in de brief verteld dat hij zijn garnalenvergunning twee weken moest inleveren.  Juist in de tijd dat de garnalenprijzen hoog waren en de vangsten goed. Twee weken de garnalenvergunning kwijt omdat de AID de telefonische melding niet had ingevoerd. Foutje bedankt!

En zo wordt de visserman gemangeld door regelgeving, zelfs als hij handelt conform die regelgeving, en een ambtenaar “een foutje” maakt luid het oordeel naar de visserman toe: schuldig. Want ambtenaren maken geen fouten…….. .

Zegt de naam “Kalbfleisch” u iets? Wat ging er mis met de publicatie over het “Vibeg akkoord” recent in de Staatscourant? 

Nils Luijt (op persoonlijke titel)
Secretaris Visserijvereniging Noordwest
Tel 06-51665433

----------------
Reageren kan, alleen reacties met uw volledige naam worden geplaatst. 

6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. r.j.van Kraanen1 juni 2013 om 19:07

  de vissermannen pikken veel te veel van achterlyke regels bedacht door malloten die nergens verstand van hebben die alleen maar kyken naar hun maandelykse gage! gr.r.van kraanen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziek land is dit toch geworden, bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De schade van 2 weken niet vissen verhalen op die ambtenaar en zijn baas de AID.
  Misschien helpt dat om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.
  Of is dat te simpel en te optimistisch gezien het feit dat er ambtenaren in het spel zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jan van der Wal3 juni 2013 om 15:59

  Het is heel erg dat je door de leugen word geregeerd, Ze vertellen halve waarheden en hele leugens, en die nitwits in Europa slikken het als zoete koek. Er is niet erger dan onrecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zorg dat je altijd alles op schrift hebt,het is alzo vaak gebeurt dat men het telefonisch niet meer weet.
  mondelingen toezeggingen niet accepteren.zet ze maar gerust voor het blok.

  BeantwoordenVerwijderen